a

Biografi

Gjermund Larsen Trio

Gjermund Larsen er uten tvil en av Norges mest kjente og kjære folkemusikere, som med sitt lekne og følelsesladede felespill har fanget et bredt publikum som strekker seg langt utover det tradisjonelle folkemusikkpublikumet. I Gjermund Larsen Trio har han med seg Andreas Utnem, trøorgel/piano, og Sondre Meisfjord, kontrabass. Sammen har de siden sin første utgivelse i 2008 høstet lovord, jubel og en rekke priser, herunder både Spellemannpris (2008), German phonographic critics award (2015) og TONOs komponistpris (2016). Høsten 2023 lanserer trioen sitt femte album, Tøyen Sessions, hvor all musikk som vanlig er signert Gjermund.

Gjermund Larsen Trio – Tøyen Sessions

Syv år etter forrige utgivelse kommer endelig Gjermund Larsen Trio med sin etterlengtede oppfølger, Tøyen Sessions. Albumet ble påtenkt allerede i 2019, men ble først innspilt i sin helhet i Tøyenkirka i januar 2023. Kirka har vært trioens øvingslokale siden oppstarten i 2005, så på denne utgivelsen er musikken definitivt på hjemmebane. Gjermund Larsen er uten tvil en av Norges mest kjente og kjære folkemusikere, som med sitt lekne og følelsesladede felespill har fanget et bredt publikum som strekker seg utover det tradisjonelle folkemusikkpublikumet.

Trioen, som består av Gjermund Larsen (fele), Andreas Utnem (piano) og Sondre Meisfjord (kontrabass), har siden sin første utgivelse i 2008 høstet lovord, jubel og en rekke priser, herunder både Spellemannpris (2008), German phonographic critics award (2015) og TONOs komponistpris (2016).

Tøyen Sessions tar deg med på en reise gjennom både dagen og året med sin begynnende Morgenslått, via April, Sankthansvals, til Kveldsvals, og er vakkert og utsøkt spilt av trioen som igjen viser sin unike evne til samspill, dynamikk og lekenhet. Gjermund Larsens komposisjoner er varme og følelsesladede, og gir et innblikk i tiden Gjermund har vært gjennom de siste årene, som den oppstemte April som ble skrevet da lockdown i 2020 var ferdig og hans fire barn endelig kunne returnere til skole og barnehage. På albumet finner du også Vintermarsj, et bestillingsverk til Vinterfestspill i Bergstaden, som er tiltenkt spilt hvert år under festivalen. Lytt og la deg bergta av Gjermund Larsen Trios særegne klang og komposisjoner når dette albumet endelig utgis i oktober 2023.

Gjermund Larsen

Gjermund Larsen (f.1981) er uten tvil en av Norges mest kjente og kjære folkemusikere, som med sitt lekne og følelsesladede felespill har fanget et bredt publikum som strekker seg langt utover det tradisjonelle folkemusikkpublikumet. Gjermund sin musikalske bakgrunn er tradisjonsmusikken fra hjemstedet Verdal, først og fremst lært av sin far Geir Egil Larsen, og tradisjonen etter felespilleren Hilmar Alexandersen (1902-1993) fra Steinkjer. Gjermund ble i 2002 tidenes yngste vinner av Landskappleiken på vanlig fele, og mottok også kongepokalen under landskappleiken i 2005.

Etter å ha avlagt Diplomeksamen i folkemusikk ved NMH i 2008, har Gjermund hatt utstrakt konsert- og komponistvirksomhet. Han har blant annet komponert en rekke bestillingsverk for norske festivaler og ensembler, skrevet musikk til flere teater- og danseforestillinger, samt musikk til filmdokumentaren «Fremmed blod» (2020), og sammen med Tyra Tønnessen musikalen «Havfruen» (2022) ved Trøndelag Teater.

Det årelange samarbeidet med Trondheimsolistene har resultert i fire bestillingsverk, tre album, to Spellemannpriser (2008/2014), og en Grammy-nominasjon (2010). Han har også i en årrekke samarbeidet med Det Norske Solistkor på flere album og konserter i inn-og utland.

I tillegg har han vært solist med orkestre som Oslo Filharmonien, KORK, Stavanger Symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester, SWR Sinfonieorchester, Ensemble Modern og London Philarmonian. Gjermund samarbeider ellers blant annet med sin bror Einar Olav Larsen, Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, Frode Haltli, og Eirik Hegdahl. Han har også mottatt Spellemannprisen sammen med Majorstuen (2003) og Christian Wallumrød Ensemble (2013), og i 2018 var han den første til å motta Trøndelag Fylkets Kulturpris.

Gjermund sin hovedsatsning de siste årene har likevel vært Gjermund Larsen Trio. Trioen debuterte med albumet «Ankomst» i 2008, og for det mottok de Spellemannprisen i kategorien Folkemusikk/Gammeldans. Under Spellemann 2017 mottok Gjermund TONOs komponistpris for trioens fjerde album «Salmeklang». Høsten 2023 gav Trioen ut sitt femte album «Tøyen Sessions», hvor all musikk som vanlig er signert Gjermund selv.

Norwegian